top of page

Acerca de

_MG_9428.png

Hva er ashtanga yoga?

Ashtanga yoga er en av de mest populære yogastilene verden rundt og det er god grunn for det. Som man ser i navnet så er dette en stil innenfor vinyasa-verden, men til forskjell fra andre vinyasa timer som endrer seg avhengig av yogalæreren, så forblir ashtanga sekvensen den samme uansett hvor i verden man gjør den. Ashtanga yoga er en fysisk krevende dynamisk praksis som krever fokus og dedikasjon. 

 

Sekvensen er laget av K. Pattabhi Jois, student av Sri Krishnamacharya, i 1948. Tidligere måtte man reise til Mysuru i India for å praktisere denne yogaformen, men i senere tid har den spredt seg til resten av verden. Det finnes to ulike måter å praktisere på; enten i en ledet time eller i det som kalles for ‘mysore’, navnet etter stedet praksisen har opphavet sitt fra. I en ledet time vil yogalæreren guide hele timen som starter med en mantra, solhilsner, stående stillinger, sittende stillinger, liggende stillinger, avsluttende stillinger så en siste mantra på slutten igjen. Sekvensen er lik hver eneste gang og dette vil gi en følelse av forutsigbarhet som mange liker. I en ledet time må man forsøke å følge takten og tellingene til læreren som leder timen. En full serie varer i 90 minutter, men det finnes også kortere versjoner der de mest avanserte stillingene er tatt ut. 

 

Når man går på en mysore time så gjøres sekvensen helt alene i eget tempo. Det vil være andre som også gjør det samme, men fordi man kommer på ulike tidspunkter (det er ofte åpent i 3 timer) så vil man være på ulike steder i sekvensen til enhver tid. Læreren på en mysore time har som oppgave å gå rundt og hjelpe de som praktiserer med teknikk, tempo og hjelpe de dypere inn i stillingene med hands-on assistering. Det er ofte lurt å kunne i hvert fall solhilsener og stående stillinger før man velger å gå på mysore, men det er også læreren sin jobb og gi deg flere stillinger etterhvert som du avanserer i serien. 

 

Det finnes idag 6 ulike ashtanga serier. Den første kalles primary series, eller yoga chikitsa, og er den eneste som undervises ledet. Hvis man vil avansere fra denne til den neste serien, intermediate / nadishodana, må man på mysore timer og bli guidet av en lærer som hjelper deg videre.

Hvis du ønsker å lære deg åpning- og avslutningsmantra kan du se disse videoene jeg har laget.

Åpningsmantra med tekst og oversettelse.

Avslutningsmantra med tekst og oversettelse.

Hvis du ønsker å prøve deg på en ashtanga time med meg, men syns det kan virke litt skummelt, kan du starte med en litt kortere versjon. En liten introduksjon på kun 30 minutter. 

Når du har gjort versjonen over noen ganger kan du avansere videre til videoen under som er en litt mer krevende versjon. Denne gangen på engelsk! Legg merke til at det ikke har så mye å si om man underviser på norsk eller engelsk, da oppsettet er helt likt. 

Og sist men ikke minst, hvis du har gjort ashtanga en stund og kan sekvensen utenatt (anbefaler alle som ønsker å drive fast med ashtanga å jobbe for å lære denne), så kan du gjøre en full primary ledet med meg i videoen under. Det er kun lyd og bilder og minimalt med prating så meditasjon, pust og praksis kan stå i full fokus.

bottom of page