top of page

Acerca de

_MG_7427-Recovered.png

Hva er vinyasa?

Vinyasa yoga er den største kategorien som finnes innen fysisk dynamisk yoga. Det er også den mest varierte og kreative da den er basert på yoga lærerens personlige stil. Å beskrive på forhånd hva man kommer til å oppleve på en vinyasa time vil derfor være ganske vanskelig, men jeg skal gjøre mitt beste. 

 

Ordet vinyasa er sanskrit og er en sammensetning av ordene vi og nyasa. Sanskrit vil alltid være vanskelig å oversette direkte, men de fleste er enige om at vinyasa oversettes cirka til “å plassere neste steg”. Dette menes å være en direkte referanse til koblingen mellom en asana til den neste, som er beskrivelsen av vinyasa. En asana = en yogastilling. 

 

Praktisk talt betyr dette at vi går inn i en stilling, holder den i en viss tid, før vi beveger oss inn i neste stilling og gjør det samme igjen og igjen. Samtidig som vi gjør dette har en spesifikk takt på pusten så vi kobler pust og bevegelse sammen. Noen ganger gjør vi en bevegelse på innpust, mens andre ganger gjøres den på utpust. Dette er informasjon som jeg, yogalæreren, gir deg underveis i timen. 

 

I dynamisk yoga, som vinyasa er, bruker vi det som kalles for ujjayi pust. Det er en spesifikk pusteteknikk som du kan lære deg i denne videoen med meg her:
 

Det finnes myk vinyasa som er fin for nybegynnere, de med litt skader og vondter eller bare de som ønsker å roe litt ned. Disse timene har enda mer fokus på flyten og myke overganger mellom stillingene så man har god tid til å få med seg pusten. Det er mindre fokus på den fysiske styrken og mer på mindfulness og tilstedeværelse.

 

Hvis du ønsker å prøve en myk vinyasa kan du prøve denne:

 

 

Sterk vinyasa, også kalt power yoga, er en mye hardere form for vinyasa. Mange som kommer fra vanlig treningsverden og inn i yoga faller ofte for denne formen da de syns det er en enklere overgang fra annen fysisk aktivitet. Det er ofte mer utfordrende stillinger, repetisjoner, litt høyere tempo og lengre hold som gjør at man får en god treningsøkt. Denne formen for yoga er for mer viderekomne praktikanter og anbefales ikke hvis man er helt nybegynner. Når man har lært kroppen sin å kjenne bedre, lært seg navn på de mer kjente stillingene og bygget opp styrke og utholdenhet så kan man gjerne gå på power yoga, så lenge man er obs på å justere nivået så det passer en selv. Når alt skrur opp noen hakk blir det mye mer utfordrende å holde god kontakt med pusten, så dette bør være en prioritet når man begynner med denne formen for yoga. 

 

Hvis du ønsker å prøve en power flow med meg så kan du prøve denne:

bottom of page