top of page

Acerca de

Hva er yoga?

Svaret på dette spørsmålet er nok veldig annerledes i dag enn for 20 år siden, og svaret vil variere avhengig av hvem du spør. For noen er yoga en livsstil og en spirituell tro, mens for andre er det kun fysisk aktivitet og trening. Det kan være en måte å få bort ryggsmertene på eller kun meditasjon for å roe ned stress og nerver. 

 

Det objektive svaret er derimot dette: yoga er en praksis som har som mål å skape harmoni mellom sinnet og den fysiske kroppen gjennom bevegelse, pust og meditasjon. 

 

Dette kan skje gjennom mange ulike former for yoga. (På nettsiden her kan du lese nærmere om hatha, ashtanga, yin og vinyasa.) De siste 10 årene har yoga i den vestlige verden eksplodert og man finner enkelt et yogastudio i nærheten av seg med flere av ulike stilene å velge mellom. Alle de ulike stilene har som mål å øke livskvaliteten vår, men ønsker man en dypere innføring i yoga som en livsstil anbefaler jeg å se på Pantanjalis 8-greners tre/ 8 limbs of yoga. Dette kan leses nærmere om i boken “Yoga Sutras” av Patanjali, men en enkel innføring er dette:

 

1. Yama: hva vi ikke skal gjøre

Ahimsa: en praksis av ikke-vold. Praktiser fred og vennlighet mot både andre og seg selv. Dette er den viktigste yamaen og praksisen innenfor yoga da det gjelder alle aspekter av ditt liv, også maten du spiser. Å spise mat som gjør deg godt samtidig som det ikke har en negativ påvirkning på verden og dyrene rundt deg er en stor del av yoga. Søk gjerne opp og les mer om ayurvedisk matlaging.

Satya: vær sannferdig i alt du sier og gjør. 

Asteya: hold deg unna stjeling og juksing.

Brahmacharya: å miste integritet i intime forhold eller vår seksuelle energi.

Aparigraha: unngå å være materialistisk. 

 

2. Niyama: hva vi skal gjøre

Saucha: strebe etter å være ren både fysisk og mentalt.

Santosha: være fornøyd med og takknemlig for det vi har 

Tapas: omfavne hardt arbeid og selvdisiplin

Svadhyaya: alltid se deg selv som en student og jobb med selvutvikling

Isvara pranidana: gi slipp på ego og gi deg selv til en høyere kraft / gud 

 

3. Asana:

Praksisen av de fysiske stillingene for å bli sterkere og mer åpen i den fysiske kroppen

 

4. Pranayama:

Å bruke pusteteknikker.

 

5. Pratyahara:

Å trekke seg tilbake fra sansene sine så blikket og fokuset kan gå innover istedenfor å la seg distrahere.

 

6 .Dharana:

Å konsentrere all energi på én tanke og et fokusområde

 

7. Dhyana:

Praksisen av meditasjon for å få bedre kontroll over tankene.

 

8. Samadhi:

Å nå stadiet der man er opplyst. Det ultimate målet mens man gjør yoga.

 

I en yogatime forsøkes det å gjøre 3-8, mens yamas og niyamas er noe man jobber med hele tiden, både på og utenom yogamatten. Yogafilosofi kan være oppleves som overveldende når man først begynner å sette seg inn i det, men det er viktig å ta det litt og litt så man har muligheten til å bearbeide alt man leser. Målet er å lære mer om seg selv og vårt potensiale så vi kan utvikle oss samtidig som vi ikke lar oss distrahere i å gjennomføre vår dharma, vår hensikt i livet. Det er mye i yogafilosofi som ikke nødvendigvis gir mening med en gang, men som løsner etterhvert. 

 

Mange finner yoga enten via en fysisk skade eller en traume de har opplevd. Det er viktig å vite at yoga ikke nødvendigvis vil gi svaret man er ute etter, men at med hardt arbeid vil det skje mye både bevisst og ubevisst hos de aller fleste. Vi møter oss selv i døren veldig ofte når vi gjør yoga, og egoet vårt kan bli såret, men jo mer vi er villig til å jobbe med det, jo mer vil vi oppleve at vi forandrer oss. 

 

Jeg anbefaler følgende bøker hvis du er interessert i å lese mer om yoga filosofi:

 

  • The Bhagavad Gita, oversatt av Jack Hawley

 

  • The Hatha Yoga Pradipika av Svatmarama, oversatt av Brian Dana Akers

 

  • The Yoga Sutras av Patanjali, oversatt av Sri Swami Satchidananda

bottom of page